Doğum Sonrası Cilt Nasıl Değişir ve Cilt Bakımı İpuçları
Doğum sonrası, bir kadının hayatında bir risk içeren bir aşamadır: sadece yeni bebeğin bakımıyla değil, aynı zamanda hormonal ve fiziksel değişikliklerle de karşı karşıyadır. Ne yapabilirsin?
Hamilelik sırasında hormonal değişiklikler nedeniyle doğum sonrası cilt değişiklikleri yaşanabilir. Bu nedenle bakıma gebe kalındığı andan itibaren başlamalı ve doğum sonrasını beklememelisiniz.
Öte yandan, hormon değişikliklerinin yanı sıra genel yorgunluk, yeni durumla birleştiğinde, hepsi annenin cildini etkiler. Bu nedenle cildiniz bu dönemde özel bir ilgiyi hak ediyor.
Doğum sonrası ile ilişkili cilt koşulları arasında çatlaklar, doku değişiklikleri, gevşeklik, selülit ve hiperpigmentasyon bulunur. En çok etkilenen karın bölgesidir.
Deri çatlağı
Çatlaklar, doğum sonrası dönemdeki ana cilt değişikliğidir. Hamilelik sırasında kilo alıp doğumdan sonra normale dönüş nedeniyle oluşan şişkinliklerden kaynaklanırlar . Bu süreç kollajen ve elastin liflerinin parçalanmasına neden olur.
Karın, göğüsler ve kalçalarda fark edilirler. Zaten ortaya çıktıklarında, onları tamamen ortadan kaldırmak zordur. Bu nedenle, tavsiye edilen en başından önlemektir.
Bu işaretler doğrusal ve kırmızı, pembe veya beyaz renklidir.
Çatlaklar için gotu kola bitkisi ve hyaluronik asit içeren özel kremlerin kullanılması önerilir. Benzer şekilde, doğum sonrası cilt bakımının bir kısmı da nemlendiricilerin kullanımını içerir. Bunlar, kollajen üretimini uyaran kuşburnu ve K vitamini içermelidir.
Çatlaklar kaybolmasa da azaltılabilir. Ayrıca yeni ortaya çıktılarsa estetik lazer ve radyofrekans tedavileri ile düzeltilebilirler.
İçeriden bakım, bol su ile nemlendirme ve kollajen sentezini uyaran gıdaların tüketimi de faydalıdır.
Karın ve kalçadaki liflerin gerilmesi nedeniyle doğum sonrası çatlakların olması beklenir.
Doğum sonrası cilt gevşekliği
Özellikle karın bölgesindeki deride gerginlik ve buna bağlı olarak yeniden düzenlenmeye bağlı olarak bir miktar sarkıklık oluşur. Bunun için nemlendirici ve sıkılaştırıcı kremler kullanılması önerilir.
İkincisi, sıkılığın ve esnekliğin geri kazanılmasına yardımcı olur ve tatlı badem, avokado, kuşburnu, centella asiatica, shea yağı, E vitamini ve jojoba gibi bileşikler içerir.
Selülit
Portakal kabuğu olarak da bilinir, dermiste topaklar ve delikler oluşturan yağ dokusunun birikmesiyle üretilir. Esas olarak uyluklarda ve kalçalarda görülür.
Ailevi yatkınlık, ani kilo alma, stres, hareketsiz yaşam, bol karbonhidrat tüketme ve sıvı tutma ile ilişkilidir. Bu yüzden en önemli şey düzenli egzersiz yapmak ve dengeli beslenmek.
Tedavi olarak lenfatik drenaj ve masaj terapileri kullanılabilir. Bu, sirkülasyonu etkinleştirmeye ve su tutmayı iyileştirmeye yardımcı olur. Selülit önleyici kremler, doku ve renk konusunda yardımcı olabilir, ancak topakları çözmez.
Doğum sonrası yüzdeki cilt dokusu değişiklikleri
Bu noktada en çok iki sorun göze çarpmaktadır:
Kuru, pul pul dökülmüş cilt: Doğum sonrası progesteron ve östrojen seviyelerindeki keskin düşüş, cildin daha hassas ve kuru olmasına neden olur. Hyaluronik asit içeren nemlendirici kremler ve nazik bir yüz temizleyici önerilir.
Akne: Östrojen seviyesindeki ani düşüş nedeniyle yağ bezleri harekete geçer ve daha fazla yağ üretir. Akne, bebeğinizin gelişinin neden olduğu stres nedeniyle de tercih edilebilir. Azelaik asit veya benzoil peroksit içeren kremler tavsiye edilir.
Göz altındaki koyu halkalar
Yorgunluk, stres ve uzun uykusuz geceler göz kapaklarında torbalanmalara ve hiperpigmentasyona neden olur. Dinlenmek en çok tavsiye edilen şey olsa da, bunun mümkün olmadığı durumlarda kafein bazlı kremler, jeller veya serumlar ve C vitamini içeren kremler gibi diğer ipuçları izlenebilir.
Doğum sonrası dönemde cildin hiperpigmentasyonu
Hormonal değişiklikler nedeniyle, aşırı melanin nedeniyle ciltte hiperpigmentasyon oluşur. Gebeliğin ikinci ve üçüncü trimesterlerinde, artan progesteron ve östrojenlerin bir ürünü olan melanosit uyarıcı hormon en yüksek seviyelerine ulaşır.
Aşırı melanin (cildin en dış tabakasındaki melanositler tarafından üretilen bir madde) güneş ışığına maruz kalma ile birlikte hiperpigmentasyona yol açar. En karakteristik sonuç yanaklarda, üst dudakta, alında ve burunda oluşan kahverengimsi lekedir. Buna kloazma gravidarum veya melazma denir.
Hamilelikten önce ciltte var olan çiller ve izler de koyulaşabilir.
Melazma, hormonların normale döndüğü doğumdan 3 ila 6 ay sonrasına kadar kaybolmaz. Aynısı, meme uçlarının areolalarının ve karın linea albasının hiperpigmentasyonu ile olur.
Doğumdan 6 ay sonrasına kadar depigmentasyon kremlerinin veya herhangi bir estetik tedavinin kullanılması önerilmez. Bir dermatoloğa danışmak en iyisidir.
Özellikle yaz aylarında fiziksel (şapka, güneş gözlüğü, şemsiye) veya kimyasal (güneş koruyucu) bariyerler kullanarak bunu önlemek en iyisidir.
Pigmentasyonu önlemek için hamilelik sırasında güneş kremi gereklidir.
Örümcek damarları
Doğum sonrası dönemde ciltte meydana gelen değişikliklerden biri de örümcek damarların görünümüdür. Damarları genişleten kan akışında bir artış olduğu için oluşurlar.
Örümcek bacaklarına benzeyen kan damarlarıyla çevrili küçük, parlak kırmızı noktalara benzerler. Genellikle yedinci aya kadar yavaş yavaş kaybolurlar.
Doğum sonrası cilt bakımı önerileri
Keyif almak ve kendinize bakmak için zaman ayırmak bu işin anahtarıdır. Saate bakmadan duş alın ve kendinizi bir cilt bakımı rutinine adayın.
Cilt derinlemesine nemlendirilmelidir. Areola ve göğüs ucu bölgesini unutmadan tüm vücudunuza krem sürün. Haftada bir peeling yapabilirsiniz.
Bunun yanında aktif kalmaya çalışın. Haftada 5 kez en az 30 dakika fiziksel egzersiz yapın.
Kollajen uyarıcı gıdalar açısından zengin, sağlıklı ve dengeli bir diyet yiyin. Ayrıca aşağıdakiler gibi A ve E vitamini içeren ürünleri de dahil edin:
Süt Ürünleri
Turunçgiller
Kivi
Fındık
Sebze yağları
Yeşil yapraklı sebzeler
İşlem biraz zaman alabilir, çünkü boyutunun yaklaşık 10 katı gerildikten sonra elastikiyet ve sıkılığın normale dönmesi gerekir. Karnın normal haline dönmesi 6 aya kadar sürebilir ; rahmin tamamen kasılması bu kadar sürer.
Doğum sonrası cilt bakımı, yaşam tarzı alışkanlıklarına bağlıdır. Bebeğinize odaklanın ama kendinizi de ihmal etmeyin.
Sponsorlu Bağlantılar
Hiç yorum yok:
Comments